Beton Lučko d.o.o.

RUCONBAR je ekološka, visoko apsorbirajuća barijera za zaštitu od buke, čiji se apsorbirajući sloj sastoji od reciklirane gume i betona.

U osnovi, to je proizvod od betona sastavljen od apsorbirajućeg i nosivog sloja. Primjenom 40% gumenih granula dobivenih recikliranjem starih automobilskih guma u apsorbirajućem sloju, dobiven je proizvod koji predstavlja inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstven na tržištu.

 


Koncept RUCONBARa predstavlja ekonomično i ekološko rješenje zaštite od buke koje je istovremeno jednostavno za primjenu.

 

 

Europska prepoznatljivost

Barijere za zaštitu od buke - RUCONBAR, razvijene su u sklopu istoimenog projekta prepoznatog od strane europske inicijative CIP Eko Inovacije i Izvršne agencije okvirnog programa za konkurentnost i inovacije.

 

 

Nagrade i priznanja

RUCONBAR je nositelj oznake Green Mark - Sign of Excellence, obilježja održivog proizvoda i tehnologije. Inovativnost proizvoda prepoznata je i nagrađena od strane Saveza za energetiku Grada Zagreba te nagrađen nagradom GREENOVATION za najbolju tehnologiju zelenog gospodarstva u Hrvatskoj za 2011. godinu.

Na međunarodnom sajmu inovacija - ARCA 2012, RUCONBAR je nagrađen nagradom - ARCA Prix.

 

Učinci na okoliš

  • smanjenje emisije stakleničkih plinova za 31% u odnosu na slična rješenja na tržištu
  • smanjenje iskorištavanja neobnovljivih izvora (šljunak ili drobljeni kamen, prirodna glina i sječa šuma)
  • zaštita prirodnog krajolika od iskopa gline i eksploatacije šuma
  • recikliranje otpadnih automobilskih guma

 

Web stranica projekta: http://www.ruconbar.com.